De kunst van de stilte

De kunst van de stilte is

de stilte weer toelaten door:

  • oefenen in niets doen,
  • oefenen in niet doen.

Deze kunst beoefen je door te mediteren.

Meditatie vraagt om letterlijk stil te staan en stil te zijn bij waar je toch mee bezig bent. Je vraagt je dan af: waarom ren ik zo hard, waarom moet ik zoveel, wat jaag ik na en wil ik dat zelf eigenlijk wel?

Toch laten we het allemaal maar gebeuren! Het leven glipt ons door de vingers, we hebben er zelf geen vat meer op en we komen aan écht genieten niet meer toe.

Voortdurend wordt ons leven ingevuld door wat we moeten doen, zoals werken, koken, kinderen opvoeden, schoonmaken, wassen …. En in alles laten we ons de maat voorschrijven door de buitenwereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we bijvoorbeeld horen dat jonge ouders lijden aan opvoedingsstress.

Hoe kom je ertoe een aantal stoorzenders buiten te sluiten?

Door naar jezelf te luisteren, door stil te staan bij het moment: er is niet meer, er is niet minder. Door je te confronteren met de stilte kun je weer grip krijgen op je eigen gedachten en op je eigen leven. Je leert de betrekkelijkheid zien van het harde rennen en stressen.

Wat levert stilte je op?

Door de stilte te zoeken krijg je meer ruimte en daardoor een ander zicht op jezelf en je leven. Stilte helpt je de verbinding te leggen tussen wie je bent, wat je wilt, en wat je doet. In de stilte is er tijd om daar naar te kijken en ervan te leren. Je bent dan meer waarnemer van het leven dan deelgenoot. Stilte is kracht!

Om de stilte te beleven samen met anderen kunt u deelnemen aan wekelijkse meditaties van een uur op maandag en vrijdag in Doesburg.

Spreekt het bovenstaande u aan en wilt u er meer over weten, neem dan contact op met Helmi de Vaan.

Comments are closed.